

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

**Ex**) 
$$3:40 + 1$$
 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_5:35

- 1) 7:45 + 3 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- 2) 1:30 + 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 3) 4:25 + 1 hour and 50 minutes =
- 4) 5:30 + 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 5) 3:35 + 1 hour and 50 minutes =
- 6) 4:00 + 2 hours and 55 minutes =
- 7) 3:35 + 2 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- 8) 6:45 + 3 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 9) 5:35 + 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **10**) 7:40 + 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **11**) 2:50 1 hour and 50 minutes =
- **12)** 10:35 2 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **13**) 6:10 3 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **14**) 6:15 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **15**) 6:45 2 hours and 50 minutes =
- **16**) 6:20 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 17) 9:35 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **18**) 8:25 2 hours and 50 minutes =
- **19**) 9:00 2 hours and 55 minutes =
- **20**) 4:05 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_

- Ex. **5:35**
- 1.
- 2. \_\_\_\_\_
- 3.
  - 1.
- 5.
- 6. \_\_\_\_\_
- 7. \_\_\_\_\_
- 3. \_\_\_\_\_
- 9. \_\_\_\_\_
- 10. \_\_\_\_\_
- 11. \_\_\_\_\_
- 12. \_\_\_\_\_
- 13. \_\_\_\_\_
- 14.
- 15. \_\_\_\_\_
- 16. \_\_\_\_\_
- 17. \_\_\_\_\_
- 18. \_\_\_\_\_
- 19. \_\_\_\_\_
- 20.



**Answer Key** 

Name:

## Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

## **Ex**) 3:40 + 1 hour and 55 minutes = 5:35

- 1) 7:45 + 3 hours and 55 minutes = 11:40
- 2) 1:30 + 2 hours and 50 minutes = 4:20
- 3) 4:25 + 1 hour and 50 minutes = 6:15
- 4) 5:30 + 2 hours and 50 minutes = 8:20
- 5) 3:35 + 1 hour and 50 minutes = 5:25
- 6) 4:00 + 2 hours and 55 minutes = 6:55
- 7) 3:35 + 2 hours and 55 minutes = 6:30
- 8) 6:45 + 3 hours and 50 minutes = 10:35
- 9) 5:35 + 2 hours and 50 minutes = 8:25
- **10)** 7:40 + 1 hour and 50 minutes = 9:30
- 11) 2:50 1 hour and 50 minutes = 1:00
- **12**) 10:35 2 hours and 55 minutes = 7:40
- **13**) 6:10 3 hours and 55 minutes = 2:15
- **14**) 6:15 1 hour and 50 minutes = 4:25
- **15**) 6:45 2 hours and 50 minutes = 3:55
- **16)** 6:20 2 hours and 50 minutes = 3:30
- 17) 9:35 1 hour and 50 minutes = 7:45
- **18**) 8:25 2 hours and 50 minutes = 5:35
- **19**) 9:00 2 hours and 55 minutes = 6:05
- **20**) 4:05 1 hour and 50 minutes = 2:15

## Answers

- Ex. **5:35**
- 1. 11:40
- **4:20**
- **6:15**
- **8:20**
- 5. **5:25**
- 6:**55**
- **6:30**
- **10:35**
- 8:25
- 10. **9:30**
- 11. **1:00**
- 12. **7:40**
- 13. **2:15**
- **4:25**
- 15. **3:55**
- 16. **3:30**
- 17. **7:45**
- 18. **5:35**
- <sub>19.</sub> **6:05**
- 20. **2:15**